kurser   |   foredrag   |   rådgivning   |   korrektur   |   sprogtip   |   komma   |   kontakt   |   om


 

Artikler om sprog

Artikler på Kommunikationsforum:

Skammermagtens år (8/1, 2014)
Vi sætter. Også punktummer. (21/8, 2013)
Dystermulens år (11/1, 2012)
Stvaekontrol – om T9-"ordbogen" (24/11, 2010)
K-klicheer (25/2, 2009)
Helt vildt fucked (30/9, 2008)
Kommareligiøs formørkelse (27/8, 2008)
Hvorfor ord dør (27/9, 2006)
 

Kronik i Weekendavisen:

Skriftsproget mister mening (25/7, 2008)
 

I perioden fra august 2008 til marts 2009 har jeg skrevet en række sprogklummer i fagbladet Journalisten. Derudover skriver jeg jævnligt om sproglige ting på bloggen Kommakommunikation.

Mit navn er Martin Lund. Jeg er uddannet cand.mag. i dansk og retorik, og det er mig der står bag Retskrivningspolitiet.

Min interesse for det danskfaglige og nærsproglige udspringer af glæden ved det velskrevne, som det også er beskrevet i teksten om Retskrivningspolitiet. Og der er to grunde til at det ikke bare er en interesse, men også er blevet en levevej. For det første mener jeg at jeg har en god evne til at se forbindelsen mellem detaljen og helheden, og det er jo netop denne forbindelse der gør detaljen interessant og sætter én i stand til at argumentere for den og forklare den for andre. For det andet mener jeg at meget på det danskfaglige område kan gøres langt bedre. Ja, hvis jeg ikke havde følt en vis irritation over niveauet i lærebøger osv., havde jeg næppe følt mig kaldet til at være sprognørd. Så var jeg blevet til noget andet – måske musiker, litteraturanmelder eller noget helt tredje.

Jeg stemplede uigenkaldeligt mig selv som sprognørd da jeg valgte at skrive speciale om komma. Heldigvis fik jeg gode anmeldelser. Hovedmanden bag nyt komma, Henrik Galberg Jacobsen, var censor og gav karakteren 12. Efterfølgende forelagde jeg specialet for tidligere formand for Dansk Sprognævn Erik Hansen der efter eget udsagn læste det ”med glubende interesse og megen glæde”.

Inden jeg indtog rollen som sprognørd på fuld tid, var jeg på en længere rundrejse i feltet for danskfaglighed, retorik, journalistik og kommunikation i bredere forstand. Eksempelvis var jeg en del af projektet Spinkontrol.dk under valgkampen i 2005, ligesom jeg var medredaktør af antologien Politisk Spin (2007), som jeg også har forfattet forordet til.